A kineziológiáról

"A test soha nem hazudik, ha a megfelelő kérdést
tesszük fel a megfelelő módon. "

A kineziológia mozgástudomány, azaz hagyományos értelemben a test izmainak és mozgásának tanulmányozását jelenti. Elnevezése görög szóösszetétel, kinezis - mozgás, logos - tan.

Manapság két egymástól független szakterület használja ezt a szót tevékenysége elnevezéseként. Az egyik a humánkineziológia, amely az emberi fizikai teljesítmény, állóképesség, terhelhetőség vizsgálatával, erőnlétének megőrzésével, a mozgáskultúra fejlesztésével foglalkozó sporttudományi szakág. A másik a kineziológia, amely az alternatív gyógyászathoz tartozik, és művelői manuális izomteszteléssel foglalkozó terapeuták.

A kineziológia egy holisztikus szemléletű megközelítésmód, amely a személy energiarendszerének kiegyensúlyozásával foglalkozik a szabad energiaáramlás biztosítása révén. Alternatív és komplementer jellegű, pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó készség-, képesség- és személyiségfejlesztő prevenciós módszer, amely hatékonyan befolyásolja a test energia áramlását. Az érzelmi stresszek feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre a testben, és aktivizálja öngyógyító mechanizmusát.

Egyedülálló módja a stressz kezelésének és a lelki egészség fenntartásának. Technikák egysége, amely felhasználja a távol-keleti több ezer éves tapasztalatokat a meridiánokban történő energiaáramlásról (amelyre az akupunktúra, akupresszúra épül), a modern kiropraktika, naturopátia és oszteopátia elemeit, viselkedési genetikai, neurológiai ismereteket, az agykutatás eredményeit.

Hogyan működik a kineziológia?

Manuális izomtesztelés (Dr. George Goodheart)